Europese gasten in Nederland

De toeristische sector is gigantisch groot in Nederland. In 2015 leverde de gehele industrie zo'n 9,95 miljard op voor de Nederlandse economie. Toeristen komen uit veel verschillende landen, zo waren er in 2015 in totaal bijna 15 miljoen gasten voor een verblijf in onze lage landen. Maar waar kwamen deze gasten nu eigenlijk vandaan? Welke 5 Europese gasten komen hier het liefst voor de vakantie. In deze trendupdate bekijken we de meest voorkomende Europese gasten.

 
 

Inkomend toerisme in Nederland

Eerst wat cijfers over het geheel aan inkomend toerisme in Nederland. In 2015 waren er dus 15 miljoen gasten in Nederland, de verwachting is dat dit in 2020 zal stijgen naar 16,6 miljoen. Toerisme blijft dus groeien in de komende jaren en het is erg belangrijk om te weten op welke toeristen u de komende jaren moet inspelen. De verdeling van locatie zag er in 2015 als volgt uit.

 

 

Amsterdam is onze hoofdstad en daarmee ook de meest populaire bestemming. Toch is de verdeling tussen de locaties relatief goed verdeeld. Nu we een beeld hebben gevormd van het inkomende toerisme naar Nederland gaan we kijken naar de 5 meest voorkomende gasten in Nederland.

Duitsland nog steeds aan de top

Deze had u waarschijnlijk wel aan kunnen zien komen. Duitsers zijn en blijven voorlopig ook nog de meest voorkomende gast. Ze zijn gewoon dol op Nederland, 86% van de Duitse gasten komt hier om een vakantie te vieren. In 2015 waren er bijna 4,3 miljoen Duitsers aanwezig als gast in ons land, dit was 10% meer dan in 2015 . De verwachting voor 2020 is nog beter: meer dan 4,6 miljoen Duitsers zullen te gast zijn in ons land. En dat is zeker positief want de gemiddelde Duitser geeft zo'n €442 uit per verblijf, ze staan ook nog eens bekend als een van de landen waar het meest wordt gespendeerd aan buitenlandse vakanties. Ze staan namelijk in de top 15 van landen die het meest uitgeven aan de vakanties. 

We zien onder de Duitse gasten steeds meer populariteit voor een verblijf in een hotel in 2015 waren er zo 2,2 miljoen Duitsers die in een hotel verbleven. Dit is bijna 30%. Wanneer we kijken naar populariteit onder accommodaties ziet de verdeling er als volgt uit.

 

 

Nederland is een zeer populaire reisbestemming voor de Duitsers. Zo staan we op de 9e plaats in de top 10 voor buitenlandse vakanties en op de 2e plek voor een korte vakantie. De kust is de meest populaire plaats onder de Duitsers wanneer zij op vakantie komen naar Nederland, 37% van de toeristen kiest voor de Nederlandse kust als bestemming. Het is dan ook logisch dat de meeste bezoeken plaats vinden in het 2e en 3e kwartaal. De motieven om te kiezen voor Nederland zijn vaak: Nederland is goed te bereiken, easy-going, familie-vriendelijk en gastvrij. Het nederlandse volk wordt door de duitsers gezien als open-minded, ondernemend en gastvrij. 

 
images.jpg
 

33% van de vakantiegangers reizen met zijn tweeen zonder kinderen. 29% procent beterft gezinnen waarvan 19% met kinderen onder de 12 jaar. De twee belangrijkste doelgroepen om op te focussen zijn dan ook gezinnen met kinderen en 50-plussers. 

Maar wat willen de toeristen vanuit Duitsland nu echt? De NBTC heeft een uitgebreide scan over de Duitse markt opgesteld waar 5 persona's in worden omschreven.

Lees hier de volledige Market Scan

Love from the UK

Ook toeristen uit Groot-Brittanie komen graag naar Nederland, met bijna 2 miljoen gasten beslaan zij zo'n 13% van de totale aanwas aan toeristen. Maar dit wordt nog veel meer in 2020 verwachten we zo'n 2,2 miljoen gasten uit the UK. Wel komt maar 60% hier voor een vakantie. Deze gasten zijn niet vies van een beetje geld tegen hun verblijf aansmijten, ook zij behoren tot de top 15 van landen die het meest uitgeven aan een buitenlandse vakantie. Gemiddeld geven zij bijna €700 uit per verblijf, ze verblijven dan het liefst in een hotel. Bijna 1,9 van de in totaal 2 miljoen toeristen kiezen voor een hotel overnachting, om precies te zijn 86%, daarna staan de huisjesterreinen op 2 met 10% en kampeerterreinen met 3%. Als een campingeigenaar kunt u dus beter uw pijlen richten op een andere gast.

Veel van de  reizigers zijn mensen met een professionele achtergrond in de leeftijd 35-55. Deze gasten zijn ook steeds meer bezig met het milieu achter hun reis. Zij kiezen liever voor duurzaam en denken relatief veel na over de carbon footprint van hun reis.  Omdat de Engelsen over het water moeten reizen voor hun vakantiebestemming is de korte vakantie niet zo populair onder Engelsen 50% kiest voor een vakantie van 8 dagen of langer. bron

 
 

Citytrips zijn erg populair onder deze toeristen. Amsterdam is dan ook de meest populaire bestemming, hier duiken de toeristen volledig in het stadse leven en ze bezoeken barretjes en gaan naar musea. Omdat ze veelal steden bezoeken zijn de toeristen uit Groot-Britannie minder seizoensgevoelig in hun reisperioden. 

Lees hier de volledige MarketScan

Onze zuiderburen

Natuurlijk komen de Belgen ook graag naar ons toe. Voor de reistijd hoeven zij het niet te laten. Iets minder dan 2 miljoen Vlaamse gasten waren er in 2015 aanwezig. Hiervan komt maar liefst 86% op bezoek voor een vakantie. En in 2020 halen zij de UK uit de top 2, de verwachting is dan 2,3 miljoen gasten uit het zuiden. Belgen kiezen verschillend voor accommodaties maar ze zijn zeker geen grote fan van het kamperen. Zij gaan liever voor een huisje of een hotel.

 

 

Gemiddeld spendeert een Belgse bezoeker €320 per verblijf.

Van de bijna 2 miljoen Belgse gasten komen er zo'n 400.000 naar Zeeland. Dit is natuurlijk erg dichtbij en dat is ook de reden dat veel Belgen kiezen voor een korte vakantie naar Zeeland. Gemiddeld besteden zij hier 2,9 dagen, dit is iets korter als wanneer zij naar de rest van Nederland gaan. Zeeland is een populaire bestemming onder de Belgen door de natuur en de rust. bron

 
 

Nederland is 3e wanneer we kijken naar populaire reisbestemmingen voor de Belgen, net onder Frankrijk en Spanje. Het gaat dan vooral om korte vakanties. Naast Zeeland zijn de andere zuidelijke provincies erg populair. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de bereikbaarheid en de rust en wandelmogelijkheden die de provincies bieden. Eén van de meest voorkomende toeristen is dan ook een stel van gemiddeld 55 jaar. Zij komen hier om te wandelen en te genieten.

Lees hier de volledige MarketScan over Belgie

Vive la France

Op de 4e plaats staat Frankrijk met in totaal 750.000 bezoekers, met een verwachte stijging naar 800.000 bezoekers in 2020. 57% komt hier voor een vakantie en dan spenderen zij gemiddeld €636 per verblijf.

Onno Ottevanger (consultant voor de Franse toeristische branche) gaf in een interview met de AD aan dat er nog te weinig wordt geinvesteerd in de Franse toerist. En dat terwijl deze toch graag naar Nederland komen. Fransen zijn veelal geintereseerd in duurzame city-planning, milieu- en watermanagement en ook in fietsen. Dus wat dat betreft is Nederland echt een goede match.  Taal is een grote obstakel voor de Franse toerist en niet veel bedrijven bieden franstalige informatie. Al wordt het Engels wel steeds beter. Jonge Fransen en gezinnen met kinderen zijn een opkomende doelgroep vanuit Frankrijk. bron

‘Fransen staan steeds meer open voor verblijf buiten hun eigen land en zijn op zoek naar nieuwe bestemmingen en onbekende plekjes. Zeeland heeft wat dat betreft het voordeel dat het dicht bij Noord-Frankrijk ligt. Bovendien zijn Fransen in de regel grote liefhebbers van kuststreken. De kust staat synoniem voor gezond leven, wijde natuur en verse zeeproducten.’
— Roger Strijland

De meest voorkomende Franse toerist is gemiddeld een jong gezin (begin/midden 30) met één kind. Zij komen hier het liefst voor een korte vakantie met een als doel de geschiedenis van Nederland te ontdekken. Zij hebben een gemiddeld tot hoog inkomen en kiezen voor rust, sporten en tijd met het gezin.

Meer weten over de toeristen uit Frankrijk? Lees hier de volledige market scan van NBTC

 

Bella Italia

Deze is misschien onverwachts maar op 5 staat toch echt Italie met in totaal 543.000 bezoekers in 2015. Met een verwachting van 550.000 in 2020. Hoewel de Italianen niet per se met veel komen, 44% komt hier voor de vakantie, zijn zij de investering zeker waard. Deze big spenders geven €911 gemiddeld uit per verblijf. 

 
 

Ongeveer de helft van de toeristen uit Spanje komt uit de noorderlijke regio. Zij zijn vooral op zoek naar cultuur en komen wederom graag naar Nederland voor een korte vakantie. Stedelijke gebieden doen het goed onder de Spaanse toerist. Vaak hebben we dan te maken met redelijk jonge gezinnen met een gemiddeld tot hoog inkomen die in een historische stad verblijven vlakbij Amsterdam. 

Lees hier de volledige MarketScan over de Spaanse toerist

 Bronnen: NBTC & CBS