Het magische polsbandje van Disney

Alle spullen op de foto's hierboven hebben 1 ding met elkaar gemeen. Om ze mee te nemen uit de winkel hoef je alleen je Disney Magicband even tegen een apparaat te houden.

 
magic band functies
 

Behalve je portemonnee is de Magicband ook je kamersleutel, PhotoPass, Entreebewijs voor het park en Fastpass voor toegang tot attracties.

Met mijn gezin verbleef ik vorig jaar in het Disney All-Stars Resort in Disney World Orlando, Florida. Direct bij het inchecken kregen we het verzoek om Disney te autoriseren om onze creditcard aan de rubberen polsbandjes te koppelen: De Magic Band. Uitgevoerd in de kleuren grijs, blauw, groen, geel, oranje, rood of roze.

Bij de kinderen was alleen de betaalfunctie niet geactiveerd. Verder konden ze er alles mee wat wij ook konden. Bijvoorbeeld de deur openmaken van de hotelkamer.

 
magicband_hotelkamersleutel
 

Voorafgaande aan het parkbezoek bekeken we welke attracties we zeker wilden bezoeken. Via de app kozen we vervolgens een tijdstip waarop we via de fastlane bij die attractie naar binnen wilden. Nadat we met de Magicband en een scan van onze vingerafdruk het park waren binnengegaan, liepen we met onze Magicband probleemloos de wachtrij voorbij van onze favoriete attractie.

Bij veel attracties word je gefotografeerd en ook in het park zelf lopen veel Disney fotografen rond. Nadat je op de foto bent gezet, scan je eenvoudigweg je Magicband bij een reader om de foto's die van je gemaakt zijn te koppelen aan jouw online account. Die kun je dan online allemaal bekijken tot een aantal maanden na je bezoek en eventueel in hoge resolutie kopen.

 
magicband_toegang_attractie
 

Toen we op een avond DownTown Disney bezochten (het uitgaanscentrum van Disneyworld met winkels, restaurants en theaters) ontdekten we tot onze schrik dat we geen portemonnee mee hadden genomen. Die hadden we overigens al dagen niet meer op zak vanwege de Magicband... Maar geen probleem, ook in DownTown Disney bood de Magicband uitkomst als betaalmiddel voor alles wat we wilden eten, drinken en kopen.

De Magicbands zijn voorzien van een RFID chip met een bereik van ongeveer 12 meter. In Disneyworld vormen duizenden sensoren en 100 verschillende computersystemen samen MyMagicPlus: Een gigantische computer die continue real-time data streamt over waar de gasten zijn, wat ze doen en wat ze willen. Het doel: Anticiperen op de wensen van de gast.

Het team achter de Magicband - dat inmiddels bestaat uit meer dan 1000 mensen - is ontstaan in 2008. Meg Crofton, de toenmalige directeur van Walt Disney World Resort gaf zijn team opdracht om na te denken welke barrières weggenomen moesten worden om jezelf nog sneller te kunnen onderdompelen in de wereld van Disney. 

 
magicband in epcot
 

Een ontwerpteam werd gestationeerd op een geheime locatie in The Magic Kingdom. Te midden van de bezoekers. Dag en nacht werd er gewerkt aan een oplossing. Twee kernwaarden stonden centraal tijdens het ontwerpproces: Iedereen is gelijk in het park en iedereen is welkom. Na zes maanden kwam men met de oplossing. Een polsbandje met Mickey icoon erop dat je tegen het Mickey icoon op de reader houdt. Gaat alles goed, dan kleurt het icoon op de reader groen. Gaat het fout, dan kleurt het icoon blauw. Rood licht is verboden bij Disney, want die kleur associeer je met dingen die fout gaan. En in Disney World gaan dingen nooit fout!

In 2013 werd de Magicband geïntroduceerd. In de filosofie van Disney is de Magicband een tool om eenvoudigweg meer te beleven. Mensen staan minder lang in de rij en ze doen meer, geven meer uit en gaan naar huis met meer mooie herinneringen. Er zijn vergevorderde plannen om het systeem ook toe te gaan passen op de cruise schepen van Disney. En ook airports en sportteams hebben al interesse getoond in het systeem.

Bij het schrijven van dit artikel heb ik dankbaar gebruik gemaakt van een uitgebreid artikel over de Magicband op de website wired.com.

Download hier de trendupdate in PDF formaat