Creative Commons

DE GEBRUIKSVRIENDELIJKE BROER VAN COPYRIGHT

Waarschijnlijk kent u het wel. U schrijft een nieuwsbrief, een e-mail, een blog of iets dergelijks. Alleen tekst is saai dus een plaatje is wel gewenst. U zoekt een plaatje op Google en kiest er een uit. Mag dit? 

Nee! U kunt niet zomaar ieder plaatje van internet gebruiken. Iets wat we eigenlijk allemaal wel weten maar vaak vergeten. Op het internet zijn afbeeldingen vrij te vinden. Vaak gaan we er automatisch van uit dat het gebruik ervan ook vrij is. Maar de waarheid is dat iedere foto, tekening of afbeelding op Google-images in principe altijd beschermd is door copyright. En het illegaal gebruiken van een foto kan al snel in de papieren lopen.

En nu? Geen plaatjes meer gebruiken van internet dan maar? Nee hoor, dit is totaal niet nodig. Er zijn namelijk manieren om afbeeldingen te vinden die vrij(er) te gebruiken zijn. In Amerika is in 2001 een initiatief gestart voor het bevorderen van open inhoud: Creative Commons.

Creative Commons

Met een creative commons licentie behoud je alle rechten op je creatieve werk. Maar je geeft anderen wel de mogelijkheid om gebruik te maken van het werk, dit te verspreiden en soms zelfs te veranderen. Wat er allemaal met de foto of afbeelding mag gebruiken bepaalt de maker zelf. Om dit aan te geven aan anderen wordt er gebruik gemaakt van verschillende licenties (bron).

De Licenties

Er zijn 4 verschillende licenties die gebruikt worden als de bouwstenen van creative commons. We bespreken ze van links naar rechts.

Naamsvermelding. Je staat anderen toe om het werk waar jij auteursrecht op hebt te kopiëren, distribueren, vertonen, en op te voeren, en om afgeleid materiaal te maken dat op jouw werk gebaseerd is – maar uitsluitend als jij vermeld wordt als maker.

Niet-commercieel. Anderen mogen je werk kopiëren, vertonen, distribueren en opvoeren, alsmede materiaal wat op jouw werk gebaseerd is, mits niet voor commerciële doeleinden.

GeenAfgeleideWerken. Anderen mogen je werk kopiëren, distribueren, vertonen en opvoeren mits het werk in de originele staat blijft. Het is niet toegestaan dat anderen jouw werk gebruiken als basis voor nieuw materiaal.

GelijkDelen. Je staat anderen toe om van jouw werk afgeleid materiaal te maken onder de voorwaarde dat zij het onder dezelfde licentie vrijgeven als het originele werk.

Deze verschillende licenties zijn zowel apart te gebruiken als stapelbaar. Voorbeeld u zoekt een afbeelding via creative commons en vindt een afbeelding met onderstaande licentie. Wat betekent dit?

Dit houdt in dat u de afbeelding mag gebruiken voor niet-commerciële doeleinden mits u de naam van de maker vermeld. Ook moet de foto in uw nieuwsbrief onder dezelfde licentie worden vrijgegeven als het origineel.

Creative commons heeft een hoop partners en werkvelden. U kunt er niet alleen afbeeldingen zoeken maar ook onderzoeken, muziek en dergelijke. Alles is geregeld van auteursrecht tot portretrecht, u kunt dus vrij gebruik maken. Mits u zich aan de licenties houdt.

Aanbeveling

Natuurlijk is creative commons niet de enige manier om vrij te gebruiken afbeeldingen te vinden. Om u te assisteren bij het vinden van copyright vrij materiaal hebben we helpsliders opgesteld. Hierin leggen we stap voor stap uit hoe u om moet gaan met creative commons en op welke manieren u nog meer vrij te gebruiken afbeeldingen kan vinden.

Download hier de helpsliders